Basisemoties- Woede

1111111

15 februari 2022 0 Comments

Het is een gezonde emotie, echt waar!

Vaak hebben we echter op jonge leeftijd al geleerd dat woede een ‘foute’ emotie is. We stoppen het graag weg tot het explodeert. Denk maar aan wat er gebeurt wanneer druk op een ketel oploopt: op een gegeven moment barst de deksel eraf.. Vaak iets minder fijn voor de omgeving.
Of we stoppen het diep weg in onszelf, waar het ons langzaam verteert en blokkeert.
We lopen het risico dat het onszelf of anderen pijn doet op deze manier.

Zo zonde, want het is een gezonde emotie. Zij laat jou weten wanneer iemand over jouw grenzen gaat, of wanneer er dingen gebeuren die jij niet accepteert. Het is de stem vanbinnen die zegt ‘Ho, stop!’. Dit zorgt ervoor dat jij voor jezelf op kan komen en het leven niet ten koste van jou gaat. Het maakt het voor andere mensen duidelijk wanneer ze je ruimte moeten geven.

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, je hoeft niet meteen tegen je dierbaren te schreeuwen om je woede te uiten. Woede is niet hetzelfde als agressie.

Om woede toe te laten kan het fijn zijn eens een boze brief te schrijven. Waar ben jij boos over? Je hoeft je niet in te houden, want het is toch alleen voor jouw ogen. Mocht het goed voelen kun je onderdelen uit je brief later nog bespreken met degene die het betreft.

Het toelaten van woede betekent niet onnodig anderen kwetsen, maar: trouw zijn aan jezelf en jouw grenzen ❤️

Leave A Comment

*