Psychologisch

Mindfulness

Hoe ervaar jij je dagelijks leven? Gaan alle momenten in een rap tempo voorbij en is er nauwelijks ruimte om echt dingen te ervaren? Als jij meer behoefte hebt aan het leven in het hier en nu, is het aanleren van mindfulness zeker iets voor jou. De huidige variant van mindfulness is door John Kabat-Zinn afgeleid uit oude Indiase wijsheden. Het leert jou om in het moment te leven, te genieten van de kleine dingen en om stil te staan bij de dingen die je ervaart zonder deze te willen veranderen.

Dit kan worden bereikt door regelmatig stil te staan bij je ademhaling, je lichaam en je gedachten. Hoe vaker je dit oefent, hoe meer rust je ervaart in je dagelijks leven.

Acceptance and commitment therapy

Worstel je vaak met negatieve gevoelens en gedachten? Probeer jij ze weg te drukken en steken ze toch weer steeds de kop op? Denk dan eens aan een bal die je onder water probeert te houden: hoe harder je drukt, hoe harder de bal omhoog schiet wanneer je haar loslaat. Als je de bal met rust laat, drijft ze vanzelf voorbij. Zo is dat ook met gevoelens, wanneer je ze toelaat en accepteert gaan ze vanzelf weer over. Dat klinkt natuurlijk makkelijker gezegd, dan gedaan. Gelukkig helpt Acceptance en Commitment Therapy (ACT) jou hierbij.

ACT zorgt ervoor dat je ophoudt met vechten tegen jezelf, maar kan accepteren en toelaten wat er is. Hierdoor houdt je uiteindelijk energie over om te focussen op datgene wat jou wel gelukkig maakt. Mindfulness is een groot onderdeel van ACT.

Compassion focused therapy

Hoe klinkt de stem waarmee jij jezelf toespreekt? Is deze streng, of liefdevol? Waar komt deze innerlijke criticus vandaan?

En nog belangrijker, hoe zorg je dat deze stem liever wordt? Als jij jezelf regelmatig streng toespreekt is dit een aanwijzing voor de volgende klachten: veel schaamte, groot schuldgevoel, gebrek aan eigenwaarde, zelfliefde, en zelfvertrouwen. Dit heeft invloed op de manier hoe we in contact staan met onszelf en daardoor met de buitenwereld. Vaak stammen deze klachten af van ervaringen in onze kindertijd en adolescentie. Bij het verzachten van onze innerlijke criticus is Compassion Focused Therapy (CFT) een mooi middel. Door oefeningen leer je om met compassie naar jezelf (en anderen) te kijken.

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is de basis van therapie zoals we deze kennen. CGT gaat uit van het idee dat ons gedrag, onze gedachten en onze gevoelens allemaal verbonden zijn met elkaar, en elkaar in stand houden. Binnen de CGT zal je daarom je gedachten, gevoel en gedrag verkennen door middel van oefeningen en huiswerkopdrachten. Het is gebleken dat CGT effectief is bij de meeste psychische klachten en daadwerkelijk gedrag kan veranderen.

Hulp bij burn-out

Zelf ben ik ervaringsdeskundige op gebied van burn-out. Ik ben tijdens mijn master aan de universiteit helaas overspannen geraakt. Het doen van een uitdagende stage, een bijbaan en daar de scheiding van mijn ouders bovenop zorgden ervoor dat ik tot het uiterste ben gegaan. En dit uiteraard niet volhield. Door deze ervaring weet ik hoe lastig het is om in eens je leven niet meer te kunnen leiden. Het herstel is vaak een lange weg met veel ups en downs. Daarbij ligt de oorzaak van burn-out vaak bij het niet aangeven van je eigen grenzen en niet rekening houden met je eigen behoeftes. Graag breng ik je vanuit mijn eigen ervaring meer in contact met jezelf. Bijvoorbeeld door te inventariseren waar je energielek zit en waar je je grenzen beter kan aangeven. Dit zorgt ervoor dat je tijdens je herstel op een duurzame manier je leven weer op kan pakken.

Kosten €95 per uur, vergoeding mogelijk bij aanvullende verzekering